02/03/2023

3 zalety przygotowywania edibles z konopi metodą Sous-Vide

Czy wiesz, że metoda sous-vide przygotowywania edibles z konopi to idealny sposób na zaoszczędzenie czasu, energii i nerwów?

przygotowywanie przetworów z konopi

Wraz z pojawieniem się konwencjonalnego sprzętu do gotowania sous-vide, nigdy nie było łatwiejsze i bardziej przystępne, aby rozpocząć ten sposób przygotowywania edibles z konopi. Jeśli nie jesteś zaznajomiony z sous-vide, jest to technika, która polega na zamykaniu żywności w plastikowych torbach lub słoikach i gotowaniu ich w kąpieli wodnej w określonej temperaturze. Dokładnie podgrzana kąpiel wodna jest idealna do dekarboksylacji głównego składnika i wypłukiwania oleju lub masła podczas gotowania. Ale dlaczego metoda sous-vide jest tak idealna do infuzji olejów z konopi i dlaczego powinieneś rozważyć zmianę tradycyjnego podejścia do przygotowywania edibles z konopi?

Główne zalety metody sous-vide w konwencjonalnej kuchni :

  • Szeroki zakres zastosowań – nadaje się do gotowania mięsa, ryb i warzyw,
  • Zachowanie pierwotnych właściwości żywności – brak zmian w wyglądzie, barwie, smaku i zawartości składników odżywczych
  • łatwe do zaplanowania – składniki można przygotować z wyprzedzeniem do późniejszego przygotowania
  • oszczędność surowca – minimalna utrata wagi
  • ekonomiczna praca – niskie koszty energii

1.Sous-vide pozwala na precyzyjną kontrolę temperatury, gdy prepararing of cannabis edibles

przygotowywanie przetworów z konopi w doniczce

Jednym z największych problemów podczas infuzji oleju canna jest temperatura – jeśli jest zbyt zimna, THC zwiąże się z olejem w zmniejszonym tempie (lub nie zwiąże się w ogóle), a jeśli jest zbyt gorąca, odparujesz część składników psychoaktywnych i stracisz moc. Ogólna zasada jest taka, że wyższa temperatura powoduje szybsze tempo reakcji i dlatego wymaga mniejszego czasu gotowania, aby się uaktywnić; należy jednak zauważyć, że temperatury powyżej 140 stopni Celsjusza mogą zacząć odparowywać związki w mieszaninie, a temperatury poniżej 90 stopni Celsjusza mogą nie powodować znaczącej konwersji chemicznej w skali czasowej mniejszej niż 24 godziny. W przeciwieństwie do rondla, wolnowaru czy bain-marie, w przypadku sous-vide wystarczy, że wprowadzisz temperaturę na cyfrowym wyświetlaczu (lub na smartfonie!) i możesz mieć pewność, że Twój olej pozostanie w temperaturze +/- 1° od wybranej przez cały czas gotowania. Nic skomplikowanego, nic wymyślnego, a gwarantuję, że uda Ci się to za pierwszym razem. Co więcej, kiedy już znajdziesz przepis, który sprawdzi się dla Ciebie (Sousweed ma ich mnóstwo) i Twojego sprzętu, będziesz w stanie go odtworzyć za każdym razem. Jest to wspaniałe, ponieważ nigdy nie będziesz musiał się martwić o przypadkowe zmarnowanie kwiatów marihuany lub koncentratów w wyniku wypadku związanego z temperaturą gotowania.

2.Sous-vide nie wymaga obsługi i jest niski stres

przygotowywanie przetworów z konopi

Przygotowanie oleju canna może być całodziennym procesem, który wymaga pewnej uwagi podczas całego procesu gotowania. Z sous-vide, jedyną rzeczą, o którą musisz się martwić jest odparowanie wody podczas procesu gotowania – ale z dobrą pokrywką lub folią plastikową nie będziesz musiał monitorować procesu infuzji w ogóle! Dodatkowo, jeśli czujesz się komfortowo pozostawiając wolnowar bez nadzoru w swoim domu, możesz również czuć się komfortowo pozostawiając sous-vide bez nadzoru.

3.Sous-vide jest pełne szacunku i dyskretne

Odkarbonizowanie kwiatu marihuany w piekarniku i dodawanie oleju na kuchence może sprawić, że kuchnia będzie pachniała stęchlizną, co nie jest idealne, jeśli masz sąsiadów o wrażliwych nosach lub jeśli chcesz, aby twoja konsumpcja marihuany pozostała prywatna. Okazuje się, że kiedy gotujesz marihuanę w szczelnym, zamkniętym pojemniku, który znajduje się również pod wodą, nie ma zbyt wiele zapachu, co oznacza, że możesz przygotować pyszną partię marihuany bez zasmradzania kuchni.

Czy robiliście kiedyś kanapki z konopi metodą sous-vide? Jeśli tak, to jak poszły wasze napary? Podziel się swoim doświadczeniem w komentarzach!

Powiązane artykuły :

Ten post jest również dostępny w: English Deutsch Français Polski Español Čeština

Opublikowany przez Sakul

02/03/2023

Dodaj komentarz

Zaloguj
lub
Zarejestruj
na pisanie komentarzy