.pl
Czym jest dekarboksylacja marihuany?
Dekarboksylacja konopi powinna by膰 przeprowadzana po ka偶dych zbiorach, aby艣my mogli maksymalnie cieszy膰 si臋 owocami naszej pracy.
Mo偶e to brzmi jak zaawansowana chemia, ale nie pope艂nij b艂臋du. Wykonywa艂e艣 t臋 czynno艣膰 wiele razy, nie znaj膮c jej nazwy. Ale dla pocz膮tkuj膮cych, wyja艣nijmy to i zacznijmy od samego pocz膮tku.
Prekursorem s艂ynnego THC jest THCA (kwas tetrahydrokannabinolowy). Jest to pierwotne stadium tego znanego kannabinoidu, . W procesie dekarboksylacji grupa karboksylowa zostaje wyeliminowana (znika ostatnie „A”). To w艂a艣nie w ten spos贸b THCA przekszta艂ca si臋 w THC.
Pami臋taj o jednej wa偶nej rzeczy: je艣li chcesz cieszy膰 si臋 owocami swojej pracy i w pe艂ni korzysta膰 z THC, musisz zdekarboksylowa膰 swoj膮 marihuan臋. Je艣li tego nie zrobisz, nie wykorzystasz w pe艂ni potencja艂u swoich ro艣lin.
Teraz metoda dekarboksylacji. Zebrali艣my dla Ciebie te najbardziej znane.
1. Dekarboksylacja konopi indyjskich przy u偶yciu pieca
Najbardziej znana i zarazem do艣膰 powszechna metoda. Dotyczy to zw艂aszcza sytuacji, gdy zamierzasz przyrz膮dzi膰 z marihuany jakie艣 smako艂yki. W rzeczywisto艣ci „pieczesz” swoj膮 marihuan臋. Nale偶y wi臋c post臋powa膰 w nast臋puj膮cy spos贸b:
- Rozdrobni膰 materia艂 ro艣linny tak, aby mo偶na go by艂o rozprowadzi膰 cienk膮 warstw膮 na powierzchni.
- Przygotuj blach臋 do pieczenia wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia.
- Roz艂贸偶 materia艂 ro艣linny na papierze do pieczenia tak, aby by艂 r贸wnomiernie roz艂o偶ony.
- Rozgrzej piekarnik do 115 stopni i w艂贸偶 do niego blach臋 na 45 minut. W po艂owie tego czasu przewr贸膰 konopie na drug膮 stron臋 i ponownie rozprowad藕 r贸wnomiernie po powierzchni.
Najwa偶niejsz膮 rzecz膮 w tym przypadku jest kontrolowanie temperatury przez ca艂y czas. Mo偶na odnie艣膰 wra偶enie, 偶e wy偶sza temperatura przyspieszy艂aby proces. Tak nie jest. Wa偶ne substancje wyparuj膮, a Twoja praca zostanie zmarnowana. Nie musisz si臋 martwi膰, 偶e co艣 zepsujesz, przechodz膮c przez ten d艂ugotrwa艂y proces w ni偶szej temperaturze. Dlatego zalecamy t臋 metod臋.
2. Metoda sous-vide
Jest to przygotowanie 偶ywno艣ci w pojemniku pr贸偶niowym, zanurzonym w gor膮cej wodzie. Ta metoda dekarboksylacji marihuany jest r贸wnie偶 do艣膰 popularna. Woda gotuje si臋 w temperaturze 100 stopni Celsjusza, wi臋c nie mo偶na si臋 tu niczym poparzy膰. Oto jak si臋 za to zabra膰:
- Rozdrobnij materia艂 ro艣linny i umie艣膰 go w worku pr贸偶niowym.
- Je艣li masz garnek do sous-vide, ustaw go na 95 stopni. Je艣li go nie masz, u偶yj zwyk艂ego garnka, aby doprowadzi膰 wod臋 do wrzenia. Kiedy woda osi膮gnie temperatur臋 95-100 stopni, jeste艣 gotowy.
- W艂贸偶 torebk臋 z konopiami do wrz膮cej wody i gotuj przez 60 minut.
3. Przechowywanie d艂ugoterminowe
Niekt贸rzy ludzie przeprowadzaj膮 dekarboksylacj臋 w staro艣wiecki spos贸b i pozostawiaj膮 marihuan臋 w jednym miejscu na d艂u偶szy okres czasu. W tym przypadku r贸wnie偶 THCA ulega degradacji do THC, ale nale偶y doda膰, 偶e THC r贸wnie偶 ulega degradacji. Z czasem przekszta艂ca si臋 w CBN (kannabinol). Wystarczy pozostawi膰 dobrze wysuszone buds w zamkni臋tym szklanym pojemniku bez dost臋pu 艣wiat艂a dziennego i wilgoci. Niech twoje zio艂o sch艂odzi si臋 w ten spos贸b przez co najmniej rok.
Jak膮 metod臋 dekarboksylacji konopi by艣 wybra艂?
Ten post jest r贸wnie偶 dost臋pny w:
English
Deutsch
Fran莽ais
Polski
Espa帽ol
膶e拧tina
Published by Jan Vesel媒
26/11/2021choose and buy cannabis seeds from our offer
our pleasure