
03/03/2023
Jak dekarboksylować marihuanę ?
Dekarboksylacja jest procesem, który aktywuje psychoaktywne związki w roślinie konopi, dzięki czemu czujesz się na haju, kiedy ją spożywasz.
Jak dekarboksylacja marihuany
Jak dekarboksylować marihuanę – jeśli kiedykolwiek interesowałeś się tworzeniem własnych edibles, mogłeś natknąć się na to, że pierwszym krokiem w przepisie jest 'dekarbowanie marihuany’. Ale co dokładnie oznacza „dekarbowanie” i dlaczego jest ono konieczne?
Co to jest dekarboksylacja i dlaczego jest potrzebna?
Spożywanie samej surowej marihuany nie wywołuje żadnego efektu psychoaktywnego. Tak, oznacza to, że wszystko, co jest przedstawiane w filmach o tym, jak zjadasz torbę marihuany i dostajesz super haju, jest kompletną bzdurą. Dekarboksylacja to proces, który musi nastąpić, aby psychoaktywne składniki marihuany stały się aktywne i wywołały efekty. Dekarboksylacja, czyli długotrwałe wystawienie marihuany na działanie ciepła, następuje zaraz po paleniu marihuany, kiedy marihuana reaguje na wysoką temperaturę. Jeśli jednak chcesz przygotować edibles, oleje lub nalewki, musisz dekarboksylować zioło zanim spróbujesz użyć go do gotowania, w przeciwnym razie THC nie będzie przylegać do roztworów tłuszczowych i nie będzie psychoaktywne.
Dekarboksylacja
Kannabinoidy zawarte w trichomach surowych kwiatów konopi zawierają dodatkowy pierścień karboksylowy (COOH), który określany jest jako kwas tetrahydrokannabinolowy lub THCA. THCA jest składnikiem niepsychoaktywnym, który może być aktywowany do THC tylko po tym, jak surowe konopie zostaną poddane dekarboksylacji. Wystawienie konopi na działanie ciepła przez pewien czas powoduje rozłożenie kannabinoidów i przekształcenie THCA w THC. W przypadku palenia jest to proces niemal natychmiastowy, ponieważ palenie powoduje natychmiastowe spalanie (wysoka temperatura/krótki czas), ale wiedza o tym, jak dekarboksylować konopie bez tego procesu, wymaga innego sposobu spalania THCA.
Precyzyjna temperatura dla dekarbonizacji
Idealna temperatura dla dekarboksylacji zaczyna się od 250 °F (121,1 °C), a Twoje kwiaty potrzebują około 30 do 45 minut, aby dekarboksylacja zadziałała. W zależności od ilości konopi, które poddajesz dekarboksylacji na raz, pełny proces dekarboksylacji może trwać dłużej. Można również dłużej dekarboksylować w niższych temperaturach, zaczynając od 102 °C (217,5 °F); pomoże to zachować terpeny, które zapewniają integralność specjalnych aromatów i smaków marihuany. Jeśli temperatura przekroczy 148,9 °C (300 °F), integralność marihuany i proces odwęglania zostaną utracone, co spowoduje gorzki smak i bardziej uspokajające, mniej psychoaktywne doświadczenie. Bądź więc cierpliwy i utrzymuj niższe temperatury.
Dekarbonizacja domu
Jeśli chcesz spożywać trawkę metodami innymi niż palenie i nadal uzyskać efekty psychoaktywne, ważne jest, aby dowiedzieć się, jak dekarburyzować trawkę w domu. Istnieją różne metody odwęglania marihuany, z których wszystkie przyniosą ten sam pożądany rezultat: podgrzanie zioła, aby można było je wykorzystać do przygotowania własnych posiłków, nalewek lub topicals.
W piekarniku
Najprostsza jest dekarbonizacja w piecu. Wymaga najmniej kroków i najmniej sprzętu; jest to również jedna z najszybszych metod dekarbonizacji. Może jednak powodować dużo zapachu w kuchni, więc może nie być najlepszą opcją, jeśli próbujesz być dyskretny.
Sprzęt
Do dekarbonizacji marihuany w piekarniku będziesz potrzebował:
- Blacha do pieczenia
- Folia aluminiowa lub papier pergaminowy
- marihuana
Instrukcje
Aby skutecznie odwęglić swoje zioło w piekarniku, postępuj zgodnie z tymi instrukcjami i ustaw temperaturę piekarnika prawidłowo; zdobądź termometr, aby mieć pewność.
- Ustaw piekarnik na 225°F (około 107°C) i umieść blachę do pieczenia na środku.
- Zgnieć folię lub papier pergaminowy w kulkę, a następnie rozpłaszcz ją na blasze do pieczenia; pomoże to utrzymać marihuanę przed bezpośrednim dotknięciem dna.
- Połam konopie na kawałki mniej więcej wielkości ziarenka ryżu. Ułóż je lekko na blasze do pieczenia, a na wierzchu połóż drugą blachę. Ma to na celu uniknięcie bezpośredniego kontaktu z ciepłem.
- Piec przez 45 minut.
- Wyjmij marihuanę z piekarnika i pozwól jej ostygnąć przez 30 minut. Możesz użyć jej od razu lub zachować na później!
W słoiku masonowym
Dekarboksylacja konopi w słoiku jest jedną z najlepszych metod dekarboksylacji, ponieważ pomaga zachować terpeny konopi, które mają swoje zalety i pomagają zachować smak i aromat marihuany.
Sprzęt
Do dekarbonizacji marihuany w słoiku potrzebne będą:
- Słoik z pokrywką
- Blacha do pieczenia
- Ręcznik kuchenny
- Marihuana
- Rękawice do piekarników
Instrukcje
Należy zachować ostrożność podczas obchodzenia się ze słoikami i ponownie upewnić się, że piekarnik jest odpowiednio temperowany.
- Ustaw piekarnik na 220-240°F (104-115,5°C) i umieść stojak na środku piekarnika.
- Rozdrobnij marihuanę na kawałki wielkości ziaren ryżu, umieść je w słoiku i lekko zakręć pokrywkę.
- Umieść wilgotny ręcznik kuchenny na blasze do pieczenia i umieść na nim słoik. Służy to do stabilizacji słoika po umieszczeniu go w piekarniku.
- Wstawić blachę do piekarnika i piec przez 60 minut. Okresowo wyjmuj słoik z piekarnika za pomocą rękawic kuchennych i lekko nim potrząsaj, aby równomiernie rozprowadzić chwasty.
- Po 60 minutach zdjąć słoik i pozostawić na 30 minut. Zioło nadaje się do natychmiastowego użycia lub może być przechowywane na później.
Sous-Vide
Dekarbonizacja Sous-vide to najbardziej zaawansowany sposób dekarbonizacji konopi w domu. Dzięki technologii sous-vide możesz konsekwentnie osiągnąć idealną temperaturę, zachować terpeny, a proces jest praktycznie bezwonny.
Sprzęt
Aby odkarbić swoje ziele metodą sous-vide, będziesz potrzebował:
- Cyrkulator zanurzeniowy
- Pojemnik na cyrkulator zanurzeniowy (plastikowa wanna, duży garnek itp.)
- Zgrzewarka próżniowa lub torebki do zamrażania typu Ziploc
- Konopie
Kierunek
Zastosowanie metody sous-vide gwarantuje dekarbonizację cananbis w stałej temperaturze, zapewniając prawie równomierny rozkład dekarboksylacji w całej partii.
- Napełnij pojemnik gorącą wodą i umieść w nim cyrkulację zanurzeniową. Ustaw cyrkulator na 95 °C (203 °F). (Ważne jest, aby w tym kroku postępować zgodnie ze szczegółowymi instrukcjami dotyczącymi cyrkulatora zanurzeniowego).
- Zmiel konopie na drobno. Ponieważ temperatura będzie regulowana, nie musisz się martwić o przegrzanie marihuany lub zniszczenie terpenów, aromatu czy THC.
- Użyj nasadki próżniowej lub metody wymiany wody, jeśli używasz plastikowej torby Ziploc, aby zamknąć konopie w wybranej torbie.
- Umieść szczelnie zamkniętą torbę w kąpieli wodnej na 90 minut.
- Po 90 minutach usuń torbę i pozwól jej ostygnąć przez 15-20 minut. Twoja marihuana będzie gotowa do natychmiastowego użycia lub możesz ją zachować na później.
Ostateczne wyjaśnienie dekarboksylacji
Chociaż proces dekarboksylacji może wydawać się na początku zniechęcający, w rzeczywistości jest bardzo prosty i można go łatwo wykonać w domu. Dekarboksylacja jest prawdopodobnie najważniejszym krokiem w procesie produkcji jadalnej marihuany. Jest to również fascynujący proces, który zapewnia głębszy wgląd w złożoność rośliny konopi i jak wiele musimy się jeszcze nauczyć o jej strukturze, funkcjach i różnych składnikach.
Jeśli zdecydujesz się na uprawę własnych roślin konopi, zawsze kupuj dobrej jakości, świeże nasiona konopi. Możesz sprawdzić nasiona od Nukaseeds.
Ten post jest również dostępny w:
English
Deutsch
Français
Polski
Español
Čeština
Opublikowany przez Blood
03/03/2023kup nasiona konopi z naszej oferty
nasza radość
Ja używam piekarnika, jest to najlepsza opcja do dekarboksylacji konopi.