
30/05/2022
Jak przygotować domowej roboty cukier z konopi?
Prawie każdy wie, że można zrobić masło konopne z konopi, ale co z cukrem z konopi. Poniżej możesz przeczytać, jak zrobić go w domu.
Cukier konopny, cukier z dodatkiem marihuany lub canna-sugar, to świetna alternatywa dla innych składników z konopi, takich jak masło konopne. Jest łatwy do wykonania w domu, wystarczy piekarnik i mocny alkohol.
Być może słyszałeś już o maśle lub mleku konopnym. Cukier konopny to najnowszy składnik, który warto wypróbować podczas przygotowywania konopnych smakołyków.
Informacje dodatkowe :
Nie daj się zwieść nomenklaturze. Cukier z konopi jest często określany w języku angielskim jako „cannasugar”, co jest słowem podobnym do „sugar cane” lub „sucre de canne”. Jest to jednak angielska lub francuska nazwa cukru trzcinowego.
Do czego przydaje się cukier konopny?
Cukier z konopi to, jak sama nazwa wskazuje, cukier nasycony kannabinoidami pochodzącymi z marihuany. Jest to bardzo zmienny, słodki składnik, który można wykorzystać w wielu przepisach. Ułatwia dodawanie kannabinoidów do niemal każdej potrawy.
Zaletą cukru konopnego w porównaniu z mlekiem lub masłem jest to, że jest on bardziej odpowiedni dla osób z ograniczeniami dietetycznymi. Cukier marihuanowy mogą spożywać osoby, które są np. uczulone na białko mleka, nie tolerują laktozy lub muszą ograniczać tłuszcz.
Ponadto, przygotowanie cukru z konopi w domu jest bardzo proste. Będziesz potrzebować więcej składników niż w przypadku masła konopnego, ale gdy zrozumiesz zasadę jego działania, jego przygotowanie będzie niemal bezproblemowe.
Jak gotować marihuanę?
Zanim zaczniesz przygotowywać potrawy z marihuaną, dobrze jest zrozumieć podstawowe zasady.
- Wszystkie receptury uwzględniają dekarboksylację konopi. Oznacza to, że należy piec surowe pąki konopi na wolnym ogniu przez co najmniej 35 minut, aby uaktywnić kannabinoidy.
- Wystarczy tylko trochę. Nie marnuj pieniędzy, dodając zbyt dużo konopi do swoich potraw z marihuany. Po spożyciu w postaci pokarmu działanie marihuany jest silniejsze niż w przypadku palenia, dlatego nie trzeba spożywać tak dużej ilości, aby uzyskać pożądany efekt.
- Kannabinoidy ulegają rozkładowi w wysokich temperaturach. Długotrwałe wystawianie konopi na działanie wysokich temperatur prowadzi do zmiany THC na CBN, co nie jest pożądane, jeśli chce się uzyskać efekty działania konopi. Staraj się, aby czas pieczenia lub smażenia był jak najkrótszy podczas przygotowywania przetworów z konopi.
Jak podawać cukier konopny?
Cukier konopny można stosować w tych samych przepisach, co masło konopne. Można też wykazać się większą kreatywnością i nadać tradycyjnym smakołykom niekonwencjonalny charakter.
- Słodzić herbatę lub kawę cukrem konopnym.
- Dodaj go do porannej owsianki.
- Przygotuj smoothie.
- Posyp cukrem konopnym słodycze, takie jak pączki czy ciasto.
Przepis na cukier konopny
Przed rozpoczęciem pracy należy wybrać odpowiednią odmianę i obliczyć, ile materiału będzie potrzebne. Przygotuj także alkohol wysokoprocentowy. W USA zalecany jest Everclear, ale w Czechach wystarczy mocny bimber, alkohol spożywczy lub polska wódka Spirytus, która zawiera 95% alkoholu. Najlepszy będzie cukier kryształ.



Skład:
- 3 g marihuany, na przykład wspaniała odmiana Megaton z Nukaseeds
- 120 ml alkoholu wysokoprocentowego
- 100 g cukru
Procedura:

- Marihuanę zmielić grubo, nie na proszek. Rozłożyć powstałą masę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 120℃ przez 35-40 minut (aby umożliwić dekarboksylację).
- Zmniejszyć temperaturę do 93℃. Przenieś konopie do słoika i zalej je alkoholem. Zakręcić szczelnie pokrywkę i odstawić na 20 minut. Co kilka minut potrząsać słoikiem. W ten sposób powstanie nalewka z konopi.
- Przecedzić mieszaninę alkoholu i konopi przez ściereczkę z płótna lub filtr do ekspresu do kawy. Masę można wyrzucić.
- Powoli wmieszać cukier do alkoholu. Rozłóż masę równomiernie na możliwie jak największej blasze do pieczenia. Piec (ostrożnie, wyłącznie w piekarniku elektrycznym), regularnie mieszając, aż alkohol odparuje, a gotowa masa będzie sucha. Następnie cukier ostudzić, pokruszyć i przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku.
Wskazówki na koniec
Obserwuj cukier w piekarniku. Alkohol jest łatwopalny, więc nie oddalaj się nigdzie i pilnuj piekarnika.. Można też pominąć ostatni krok i poczekać, aż alkohol odparuje w temperaturze pokojowej.
Nie przejmuj się zielonym kolorem. Marihuana występuje w różnych kolorach, od żółtego do zielonego. Niekoniecznie jest to wskaźnik siły lub jakości, więc nie bój się nietypowych kolorów cukru.
Źródło artykułu : softsecrets.com
Ten post jest również dostępny w:
English
Deutsch
Français
Polski
Español
Čeština
Opublikowany przez Kotelnik
30/05/2022kup nasiona konopi z naszej oferty
nasza radość