06/01/2023
Artykuły
Przewodniki

Jak zrobić idealne ciasteczka owsiane z konopi?

Jak zrobić idealne ciasteczka owsiane z konopiami, które są łatwe do zrobienia, a przy tym są wspaniałym przysmakiem

BARDZO krótka historia ciasteczek owsianych

Wszyscy zastanawiają się, skąd wzięły się ciastka owsiane? Jaki genialny umysł je wymyślił?

Historia ciastek owsianych jest długa, ponieważ ich początki sięgają czasów prehistorycznych.

Naukowcy odkryli niedawno skamieliny ciastek owsianych, które zostały starannie zachowane w grobowcach neandertalskich – to mocny dowód na to, że nasi najwcześniejsi przodkowie cenili ciastka owsiane!

(Dobra, dobra, całkowicie to zmyśliliśmy. Ale byłoby to całkiem zabawne i niesamowite, gdyby było prawdziwe).

Żarty na bok, ale ciastka owsiane mają swojego przodka: tradycyjne szkockie ciastko owsiane z czasów średniowiecza.

Szkockie ciastko owsiane zawierało podobne składniki, ale było znacznie bardziej chrupiące niż współczesne ciastko owsiane.

Nie można jednak z całą pewnością stwierdzić, kto właściwie wymyślił współczesne ciastko owsiane.

Jednak pierwszy przepis na ciastka owsiane opublikowała Fannie Merritt Farmer w swojej książce kucharskiej Boston Cooking-School z 1896 roku.

Oryginalny przepis nie zawierał sułtanek, ale ludzie zaczęli je dodawać, głównie dlatego, że w 1900 roku firma Quaker Oats zaczęła podawać na opakowaniach przepis na ciasteczka owsiane z sułtankami.

ciasteczka owsiane z liśćmi konopi

Szczerze mówiąc, nikt nie wie, kto wymyślił to święto, ale jeśli wiesz, kto to zrobił, daj nam znać!

W międzyczasie mamy dla Ciebie ciekawą informację: istnieją właściwie dwa święta ciasteczek owsianych.

18 marca to Narodowy Dzień Ciasteczek Owsianych (ciasteczka owsiane to cienkie ciasteczka owsiane tradycyjnie podawane z lodami lub sorbetem).

A potem jest zwykły Narodowy Dzień Ciasteczek Owsianych, obchodzony 30 kwietnia.

Masz dość historii? Czy jesteś gotowy na rozpoczęcie pracy?

W porządku! Upieczmy jakieś cholerne ciasteczka!

Poczekaj chwilę.

Jeszcze jedna rzecz…

Jeszcze jedna krótka uwaga na temat stojaków drucianych.
Większość przepisów zaleca pozostawienie świeżo upieczonych ciastek do ostygnięcia na drucianym wieszaku.

Jeśli jesteś już doświadczonym piekarzem i nie potrzebujesz wyjaśnienia, dlaczego powinieneś schładzać ciastka na drucianym wieszaku, a nie tylko na blacie, możesz pominąć tę część.

Ale dla wszystkich początkujących w pieczeniu, oto co musisz zrobić:

Jeśli wyjmiesz ciastka z piekarnika i zostawisz je na blasze, będą się dalej piec, ponieważ blacha jest jeszcze gorąca.

Twoje ciastka będą zbyt mocno wypieczone, co oczywiście wpłynie na ich smak i konsystencję.

Na stojaku do chłodzenia powietrze może krążyć pod ciastkami, więc stygną one znacznie szybciej.

Jeśli jednak nie masz stojaka do chłodzenia, możesz wyjąć ciastka z blachy i położyć je na ręczniku papierowym na blacie kuchennym.

Ciastka nie ostygną tak szybko, jak na stojaku, ale przynajmniej się nie przypalą.

Dobra, TERAZ będziemy piec ciastka!

westchnienie

Przepraszam. Przepraszam.

Jeszcze jedna rzecz. Obiecujemy.

Jeszcze jedna krótka uwaga na temat dawkowania masła kannabinoidalnego.
Cannabutter jest używany w następujących przepisach.

Oczywiście możesz zrobić te ciastka bez masła kannabinoidowego.

Ale to właśnie masło kannabutowe zmienia zwykłe ciastka w ciastka z masłem kannabutowym.

ciasteczka owsiane z konopi w pudełku

Dobra… TERAZ, na miłość Mary Jane, zróbmy jakieś cholerne ciasteczka!

Łatwe ciasteczka owsiane z konopi
Konopne ciasteczka owsiane (adaptacja z Cannadish).

Czego potrzebujesz

  • 1/4 szklanki masła konopnego
  • 2 filiżanki spakowanego ciemnego brązowego cukru
  • 2 kostki zmiękczonego masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • 1 1/2 szklanki zwykłej mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 filiżanki płatków owsianych


Howto prepare

  • Rozgrzej piekarnik do 350 stopni.
  • Używając robota kuchennego lub miksera ręcznego, ubij brązowy cukier i masło, aż będą puszyste. Następnie wymieszaj z wanilią. Następnie stopniowo dodawaj po jednym jajku.
  • W średniej misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. W dwóch lub trzech partiach dodawaj masę śmietanową, mieszając każdą partię do połączenia.
  • Za pomocą łyżki do ciastek lub zwykłej łyżki nabierz porcje ciasta na blachę. Zostaw kilka centymetrów odstępu pomiędzy każdym biszkoptem. Piecz przez 12-13 minut, aż stanie się ciemny i chrupiący. Jeśli chcesz uzyskać bardziej chrupiące ciastka (jak ciastka owsiane!), piecz je dłużej.
  • Wyjmij ciastka z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia na blasze. Następnie przełóż na talerz i podawaj!

Mrożone ciasteczka konopne z owsianymi sułtankami
Czego potrzebujesz

  • 1/4 szklanki masła konopnego
  • 2 kostki miękkiego masła
  • 2 szklanki spakowanego brązowego cukru
  • 2 duże jajka
  • 2 szklanki zwykłej mąki
  • 2 filiżanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 filiżanka sułtanek
  • 1 filiżanka posiekanych pekanów (opcjonalnie)

ZIMNE LODY

  • 5 filiżanek cukru pudru
  • 1/4 szklanki masła, roztopionego (możesz użyć jeszcze 1/4 szklanki masła kannabutowego, aby zwiększyć dawkę… LUB możesz pominąć masło kannabutowe w głównej mieszance i dodać je do lukru)
  • 1/3 do 1/2 szklanki mleka 2%

Jak je zrobić

  • Ubij masło i brązowy cukier, aż będą puszyste. Wbijaj jajka po jednym na raz.
  • W innej misce wymieszaj pozostałe składniki (poza składnikami do lukru) i stopniowo dodaj je do masy śmietanowej. Dodaj rodzynki i pekany, jeśli je masz
  • Podziel ciasto na pół. Uformuj każdą połówkę w dysk, przykryj i odstaw do lodówki na około 1 godzinę lub do momentu, gdy będzie wystarczająco twarda, by ją zwinąć.
  • Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F. Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkuj każdą porcję ciasta tak, aby miała grubość 1/4 cala. Wytnij za pomocą posypanego mąką narzędzia 2-3/4 in. okrągłe foremki do wycinania ciastek.
  • Umieść każde ciasteczko w odległości 2 cali od siebie na wysmarowanej tłuszczem blasze. Włóż je do piekarnika i piecz, aż staną się lekko brązowe. Powinno to zająć 7-9 minut.
  • Wyjmij blachę z piekarnika i pozwól ciasteczkom ostygnąć przez 2 minuty. Następnie umieść ciasteczka na drucianym stojaku, aby dokończyć ich chłodzenie.

Aby przygotować lukier, ubij cukier puder, masło i mleko, aż uzyskasz konsystencję lukru. Rozłóż na ciasteczkach i ciesz się.

ciasteczka z marihuaną z risinami

Czekoladowe ciasteczka owsiane z konopi

Co będziesz potrzebował

  • 2 łyżki masła kannabutowego
  • 1 szklanka mąki uniwersalnej
  • 3 łyżki stołowe niesłodzonego kakao w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 1/4 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki półsłodkich wiórków czekoladowych

Jak je zrobić

  • Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F.
  • Wymieszaj razem mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon.
  • W osobnej misce ubij masło i brązowy cukier. Dodaj po jednym jajku i wanilię.
  • Teraz dodaj suche składniki do kremowej masy. Wmieszaj płatki owsiane i wiórki czekoladowe.
  • Za pomocą łyżki stołowej wyłóż każde ciasteczko na wysmarowaną tłuszczem blachę, pozostawiając 2 cale pomiędzy nimi.
  • Piecz je przez 8-10 minut w piekarniku lub aż staną się lekko brązowe. Wyjmij ciasteczka z piekarnika i pozostaw je na blasze przez pięć minut, a następnie przełóż na druciany stojak, aby ostygły.
  • „Bez pieczenia” Chrupiące ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i czekoladą
  • To jest bardzo dużo – dosłownie i w przenośni!

Mówisz: „Ciasteczka owsiane bez pieczenia? Jak to w ogóle możliwe? Co to za czary?”.

Żadnych czarów. Nic innego, jak po prostu dobre, staromodne gotowanie na kuchence.

Co będziesz potrzebował

  • 1/4 filiżanki masła kannabinoidowego
  • 1 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 kostka masła
  • 4 łyżki stołowe niesłodzonego kakao w proszku
  • 1/2 szklanki chrupiącego masła orzechowego
  • 3 filiżanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Jak je zrobić

  • Połącz cukier, mleko, masło i kakao w średnim rondlu.
  • Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 1 1/2 minuty.
  • Wyłącz ogień i dodaj masło orzechowe, płatki owsiane i wanilię.
  • Użyj łyżeczki, aby odmierzyć ciasteczka na papier woskowy.
  • Pozwól ciasteczkom ostygnąć, aż staną się twarde


Ciasteczka owsiane z żurawiną i białą czekoladą
Co będziesz potrzebował

  • 2 łyżki masła kannabutowego
  • 1 kostka zmiękczonego masła
  • 2/3 szklanki cukru brązowego w proszku
  • 2 jajka
  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 1/4 szklanki suszonej żurawiny
  • 2/3 szklanki grubo posiekanej białej czekolady

Jak je zrobić

  • Rozgrzej piekarnik do 375 stopni F
  • Utrzyj masło i brązowy cukier w misce, aż będą puszyste.
  • Dodaj jajka, jedno po drugim
  • W osobnej misce wymieszaj płatki owsiane, mąkę, sól i sodę oczyszczoną.
  • Wymieszaj suchą mieszankę z kremem po jednej filiżance.
  • Dodaj suszoną żurawinę i czekoladę, a następnie wymieszaj.
  • Odmierzaj łyżeczki ciasta na nieposmarowaną tłuszczem blachę; zostaw 2 cale odstępu między każdym ciasteczkiem.
  • Piec przez 10-12 minut, aż staną się złotobrązowe.

Jeśli nie jesteś pewien, jak mocne będą ciasteczka, weź tylko mały kęs i poczekaj kilka godzin, aż efekty będą widoczne.

Przechowując je, pamiętaj, aby oznaczyć je jako „ciasteczka z konopi”, jeśli mieszkasz z innymi ludźmi. W ten sposób nikt nie zje ich przypadkowo, nie wiedząc, w co się pakuje!

Sprawdź inne przepisy na konopie, które znajdziesz w sekcji poradników!

Ten post jest również dostępny w: English Deutsch Français Polski Español Čeština

Published by Sakul

06/01/2023

Post a comment

Login
OR
Register
to make a comment