21/10/2022

Jak zrobić mąkę z roślin marihuany

W tym artykule dowiesz się jak przetworzyć liście i kwiaty marihuany na mąkę konopną.

roślina konopi i zgniecione kwiaty konopi

Jeśli zdecydujesz się zrobić własną mąkę konopną, możesz spodziewać się, że zużyjesz prawie całą roślinę konopi. Nie używaj łodyg, tylko wszystkie liście i kwiaty rośliny konopi. Oczywiście nie musisz używać liści konopi, jeśli masz wystarczająco dużo kwiatów marihuany. Należy tylko pamiętać, że mąka z konopi z samych pąków jest mocniejsza.

mąka z konopi w słoiku

Jeśli zastosujesz się do tego procesu tworzenia mąki konopnej, będzie ona trwała przez kilka miesięcy w dobrze zamkniętym słoiku, który utrzymujesz w chłodzie i z dala od światła słonecznego. Nie dość, że dostarcza błonnika i jest pełna składników odżywczych i witamin, to jeszcze jest bardzo prosta w przygotowaniu.

Co niektórzy mogą uznać za wadę może być smak – więc jeśli masz awersję do smaku konopi, ta metoda może nie być dla Ciebie. Jednak przy odpowiedniej ilości cukru i przypraw można całkiem dobrze zamaskować ten smak.

Czas przygotowania: 10 min z wyłączeniem 45 min dekarboksylacji

Aby zrobić jedną filiżankę mąki konopnej będziesz potrzebował :

  • 7 gramów marihuany
  • Robot kuchenny lub młynek do kawy
  • Sito do mąki
  • 3/4 cup flour

Procedura przygotowania mąki z konopiami

  1. Umieść konopie na blasze z obręczą w piekarniku o temperaturze 115°C na 45 minut w celu dekarboksylacji, a następnie pozwól im ostygnąć. Możesz pominąć ten krok, jeśli ziele jest starsze niż 1 rok lub zostało już zdekarboksylowane.
  2. Schłodzone konopie przełożyć do robota kuchennego lub czystego młynka do kawy. Przetwarzaj konopie, aż staną się bardzo drobną mąką.
  3. Przesiej razem zwykłą mąkę i mąkę konopną za pomocą przesiewacza do mąki. Przesiewanie razem jest bardzo ważne dla jednolitego dozowania w całym wypieku.
  4. Przechowuj go w szczelnym pojemniku w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu, dopóki nie będzie potrzebny. Zużyj w ciągu 3 miesięcy, aby zachować optymalną świeżość.
mąka marihuanowa zmieszana ze zwykłą mąką

Ważne uwagi dotyczące stosowania mąki konopnej w kuchni.

  • Podczas pieczenia z mąką konopną nie należy przekraczać temperatury 170°C.
  • Ponieważ mąka z marihuany ma mocny smak, być może trzeba będzie dodać więcej innych mocnych smaków do dania, aby zrównoważyć smaki.
  • 7 gramów konopi o zawartości 15% THC daje około 100 porcji z 10 mg THC.

Jeśli zdecydujesz się na uprawę własnych roślin konopi, między innymi do produkcji mąki konopnej, zawsze kupuj wysokiej jakości i świeże nasiona marihuany.

Jakiekolwiek smakołyki stworzysz z mąki konopnej, zawsze pamiętaj, że powinieneś poinformować swoich gości, że są one wykonane z marihuany.

Ten post jest również dostępny w: English Deutsch Français Polski Español Čeština

Opublikowany przez Peca Sarm

21/10/2022

Dodaj komentarz

Zaloguj
lub
Zarejestruj
na pisanie komentarzy