.pl
Smak marihuany – jakie są różne smaki marihuany?
Smak marihuany jest bardzo zróżnicowany. Czy znasz najbardziej znane smaki, których można spróbować podczas palenia marihuany? Opowiemy Ci o nich.
Smak marihuany można oceniać w taki sam sposób, jak na przykład smak piwa, wina, sera, chili i innych produktów spożywczych. W porównaniu z tymi rodzajami żywności i napojów, konopie indyjskie zajmują wysoką pozycję pod względem liczby możliwych smaków i kombinacji.
Terpeny
Terpeny mają ogromne znaczenie dla degustatorów marihuany, ponieważ decydują o smaku rośliny, a także odpowiadają za jej aromat. W końcu powstaje skala z tymi samymi terpenami, która przede wszystkim respektuje stary system korporacyjny, a następnie system smakowy. Dlatego właśnie smak i aromat tak bardzo się ze sobą łączą.
Z drugiej strony rola terpenów w modulowaniu psychoaktywności marihuany staje się coraz jaśniejsza, ponieważ nie są one już uważane za część efektów działania. Konopie indyjskie zawierają ponad dziesięć terpenów, z których niektóre są zawsze obecne (kariofilen, mircen i pinen), a inne tylko sporadycznie. Przyjrzyjmy się kilku najczęstszym z nich.

Caryophyllene
W zapachu wyczuwalne są nuty korzenne, głównie czarnego pieprzu i drewna, choć obecne są również inne zapachy, takie jak bazylia, oregano czy cynamon. Wpływa na układ endokannabinoidowy i ma działanie przeciwzapalne. Jest on obecny w konopiach indyjskich w tak dużych ilościach, że psy narkotykowe są szkolone do wyszukiwania tego terpenu.
Myrcene
Pachnie goździkami i drewnem, ma też nuty owocowe, typowe dla mango i chmielu. Znany jest ze swoich właściwości uspokajających, rozluźniających mięśnie i wywołujących silne pobudzenie.
Limonen
Odpowiada za aromaty cytrusowe. Powoduje najsilniejszy efekt myślowy i wzmacnia go, przyspieszając zarówno ciało, jak i umysł. Ma działanie przeciwdepresyjne i przeciwgrzybicze, a także przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe.
Pinen
Występuje głównie w żywicy sosnowej, a także posiada aromat podobny do eukaliptusa. Poprawia oczyszczanie oskrzeli. Występuje powszechnie w odmianach skunksa, gdzie ma działanie drażniące kaszel. Przyczynia się do poprawy pamięci i koncentracji.
Linalool
Charakterystyczny dla lawendy, dodaje kwiatowe elementy świeżości do smaku. Ma działanie anksjolityczne, rozluźniające i uspokajające, dzięki czemu pomaga w zasypianiu.
Terpineol
Terpen ten charakteryzuje się kwiatowym smakiem, który jest najbardziej zbliżony do smaku bzu, ale ogólnie terpen ten przypisuje się do aromatu całej flory. Odpręża ciało, uspokaja i ułatwia zasypianie.
Możemy Ci powiedzieć, że w roślinach konopi występuje ponad 400 rodzajów terpenów. Naukowcy przypisują tylko część z tej liczby konkretnym upodobaniom. Co więcej, udało im się powiązać tylko niektóre z tych terpenów z określonymi funkcjami. Możemy być pewni, że z czasem odkryte zostaną dalsze efekty działania poszczególnych terpenów.
Inne przykłady terpenów to borneol, eukaliptol, cytronellol i A-terpineol.
Jeśli interesujesz się oficjalnymi badaniami, być może zainteresuje Cię to badanie z 2011 r.
Jaki smak marihuany można wyróżnić?
Terpeny można analizować za pomocą chromatografu, choć postrzeganie smaku może być różne, ponieważ koneser smaku może oceniać wrażenia z konsumpcji tej czy innej odmiany na podstawie swoich subiektywnych odczuć.
Rozróżniamy cztery podstawowe smaki: słodki, słony, gorzki i kwaśny, z których każdy ma swoje własne niuanse.
Najsłynniejsze smaki marihuany

Słodkie: miód, karmel, marmolada, melasa, marcepan, sernik lub dżemy owocowe.
Zioła: świeża trawa, sucha trawa, bambus.
Kwiaty: od odmian ogólnych, takich jak dzikie kwiaty, do odmian specyficznych, takich jak fiołki, lawenda czy tymianek.
Owocowy: szeroki zakres klasyfikacji, np. pomarańcze, ananasy, zielone jabłka, truskawki, wiśnie i czereśnie lub czerwone winogrona.
Owoce leśne: odnoszą się do niektórych rodzajów owoców, takich jak borówki, jeżyny, agrest czy czarny bez.
Cytrusy: mandarynka, pomarańcza, grejpfrut lub cytryna.
Ziemiste i drzewne: wilgotna gleba, mech, trociny, sosna, eukaliptus lub twarde drewno.
Przyprawy i aromaty: kadzidło, kadzidłowiec, kamfora, pietruszka, koper włoski, pieprz, imbir, goździki, szafran, przyprawy orientalne, gałka muszkatołowa, kawa, ciemna czekolada, cynamon, lukrecja lub mięta.
Zwierzęcy: ostre zapachy przypominające piżmo, skórę, ryby, psa, amoniak lub słynnego skunksa.
Nabiał: serwatka mleczna, masło, śmietana, ser biały, niva, sery dojrzewające, sery zjełczałe
Substancje chemiczne lub mineralne: plastik, terpentyna, szynka, płyn czyszczący o zapachu sosny, benzyna, olej napędowy, żelazo, tlenek lub meta
Wnioski dotyczące smaku marihuany
Analiza terpenów i wielu ekspertów potwierdza, że degustacja marihuany to dziedzina pełna drobnych szczegółów i niespodzianek zarówno w smaku, jak i w zapachu. W tym artykule chcieliśmy przygotować Cię na różne smaki marihuany, których możesz się spodziewać podczas jej palenia, ale ostatecznie najlepszy opis uzyskasz, obserwując i testując na własnej skórze.
W każdym razie, jeśli lubisz testować nowe zapachy i odkrywać nowe smaki marihuany, polecamy Ci wypróbować niektóre z naszych odmian konopi, które z pewnością zadowolą Twoje zmysły.
Ten post jest również dostępny w:
English
Deutsch
Français
Polski
Español
Čeština
Published by Jan Veselý
23/05/2022choose and buy cannabis seeds from our offer
our pleasure